Prinses Ange in Sibbe getrouwd Terug ]

 

Veel belangstelling was er niet toen onlangs John van Dorland (32) en Ange Compaoré (30) hun huwelijk kerkelijk lieten inzegenen in Sibbe. Wat vrienden, bekenden, familieleden en een handjevol dorpelingen bevolkten de kerk. Toch ging het hier niet om de eerste de beste trouwerij. Ange is namelijk een prinses uit het Afrikaanse Burkina Faso.

Het levensverhaal van Ange laat zich lezen als een spannende roman. Ze is de kleindochter van de koning van haar stam. Toen Ange drie jaar was, overleed haar vader. Volgens de traditie diende haar moeder toen te trouwen met de broer van haar overleden echtgenoot. Deze broer had overigens al een vrouw met tien kinderen. „Toen mijn moeder weigerde met hem te trouwen, werd ze verbannen uit het dorp. Ik werd nu beschouwd als weeskind, want alleen de familie van mijn vader werd erkend als mijn familie, niet de familie van mijn moeder.”

Ange maakte nu deel uit van het gezin van haar oom en kreeg er een katholieke opvoeding. Gedoopt is ze echter nooit. Toen ze twaalf jaar was, had ze naar Frankrijk kunnen gaan om een sportopleiding te volgen. Ze was namelijk een talentvol hoogspringster. Haar familie liet haar niet gaan. Alles veranderde toen ze John van Dorland leerde kennen. „Ik was voor een stage in Burkina Faso vanwege mijn opleiding tropische bosbouw. Daar heb ik Ange leren kennen. Later ben ik voor een jaar teruggegaan naar Afrika om af te studeren. In die periode hebben we samengewoond.”

De familie van Ange was tegen haar huwelijk met een blanke man, maar Ange ging met John mee naar Nederland. "Ik had een toeristenvisum voor haar geregeld", vertelt John. "In 1994 trouwden we in Apeldoorn voor de wet. Daarna is Ange nog acht maanden teruggeweest naar Burkina Faso, want omdat ik nog studeerde en geen baan had, kon zij geen verblijfsvergunning krijgen".

Uiteindelijk vond Van Dorland werk en kon Ange naar Nederland komen. Ze woonden een jaar in een caravan in Apeldoorn, omdat ze geen woning konden vinden. "Het was af en toe zó koud dat ik wintertenen kreeg", herinnert Ange zich. "Soms zag ik het niet meer zitten". Daarna woonde het echtpaar een jaar in een flat in Apeldoorn, waarna ze vanwege het werk van John een tijdlang in het Franse Le Mans verbleven.

Na nog een periode Apeldoorn kwamen John en Ange drie jaar geleden in Zuid-Limburg terecht, want John had werk gekregen op een Philips-vestiging in Hasselt. In hun nieuwe woonplaats Sibbe werd vorig jaar hun zoontje Auke geboren. Ange besloot dat ze niet alleen haar zoon wilde laten dopen, maar ook zichzelf. "Vorig jaar september heb ik pastoor Vernooy van de kerk van Sibbe gebeld. Hij was erg enthousiast en is iedere zondag bij ons thuis geweest om mij catechisatie te geven om mij voor te bereiden op het doopsel".

Op 6 juli, precies acht jaar na het wettelijk huwelijk, was het zover. In één dienst werd Ange gedoopt, kreeg ze de eerste communie, het vormsel, werd haar zoon gedoopt en het kerkelijk huwelijk voltrokken. De peettante van Ange is overigens een lerares aan het Stella Maris College in Valkenburg, waar Ange als schoonmaakster heeft gewerkt. Binnenkort verhuizen Ange, John en Auke naar Lelystad, want John is per 1 juli werkzaam bij een Philips-vestiging in Amsterdam.

Bron: © Copyright 2002 Limburgs Dagblad. Alle rechten voorbehouden. 24-07-2002 05:00