Hovenstadt-Van Dorland Terug ]

Regelmatig kom ik in 'ons' familieboek bij een aantal namen van de Van Dorlanden (in de periode tussen 1800 en 1900 en later) de naam Hovestadt tegen. Johannes Hovestadt (klerk) en Josua Hovestadt (secretaris) hebben volgens de toelichting in 'ons' boek regelmatig aangifte gedaan of zijn getuige geweest van geboorte of overlijden van de een of andere Van Dorland.(Soms wordt ook wel vermeld de naam Horrstadt = Hovestadt).

Als ik nu vertel dat mijn moeder genoemd op bladzijde 73, met nummer [1575] met de naam Hendrika van Tintelen, een dochter is van Dirk Jan van Tintelen en Janna Hovestadt, dan kun je zelf wel het een en ander invullen. Mijn oma Janna Hovetsadt (met dt, zoals ze er altijd bij zei) was een dochter van ene Johannes (Hannes) Hovestadt, die volgens de overleveringen van mijn moeder, op het gemeentehuis in Dodewaard werkte. Iemand die met een prachtig handschrift kon schrijven. Volgens mijn moeder hadden ze bij ome Hendrik van Dorland (de timmerman/aannemer) aan de dijk (in Dodewaard) vroeger nog een tweetal ingelijste namenlijsten in huis, waarop door ene Hovestadt een hele opsomming van namen van een aantal Van Dorlands was geschreven. Handgeschreven met mooie krulletters. En naar zeggen van mijn oom was dat geschreven door mijn moeders vader Hannes Hovestadt. Van het gemeentehuis, werd er dan bij gezegd. Van een van de lijsten is bekend waar die is gebleven. Maar waar de andere lijst is gebleven, die tevens was ondertekend door de Hovestadt zelf, dat weet mijn moeder niet. En ze weet dat ook niet meer te achterhalen, omdat alle ooms en tante's van mijn vader inmiddels zijn overleden. En wie heeft het dan (nog)? Ook navraag bij een aantal familieleden enkele jaren geleden leverde haar niets op.

Uit het voorgaande valt wel op te maken dat die Hovestadten op de een of andere manier wel een goede kennis van de Van Dorlanden moeten zijn geweest. Hoe, ik weet het nu niet. Maar hoe dan ook. De in 'ons' boek genoemde Hovestadten zijn zeker wel mijn voorvaderen. Een ervan is zo goed als zeker de vader van mijn moeders-moeder: Johannes Hovestadt (geb.5-4-1852; overl. nov. 1919) (van beroep: klerk, zoals in 'ons' boek staat in de jaren rond 1877? Op latere leeftijd was hij mandemaker in 1915, zoals de trouwakte aangeeft van mijn grootouders). Hij was gehuwd met Antonia Laset (geb. 4-2-1864; overl 24-5-1895). De andere is Josua Hovestadt, en is waarschijnlijk zijn vader. Want hij was, zo lees ik in 'ons' boek op bladzijde 144, bij de geboorte-aangifte van Gerritje van Dorland (geb. 23-1-1886) [3077] in 1886 65 jaar oud, zodat hij in 1820 of 1821 geboren moet zijn. Ook staat er bij dat hij secretaris was. Dus waarschijnlijk op het gemeentehuis. En hierboven merkte ik ook al zoiets op voor Joahannes Hovestadt. Dus wie nu precies wie was en wat hij deed, dat weten wij (mijn moeder en ik) niet. Misschien wordt het wel eens interessant om dat een keer uit te gaan zoeken. Of om na te gaan vragen, wie er in het dorp Dodewaard (waar het meeste zich toch wel afspeelde) nog wat meer van af weet. Maar ja, mijn moeder is ook al bijna 79 jaar. Dus zal dat wel niet meer meevallen, vermoed ik.

Zo zie je maar: Heb je het over Dorre landen, begint het bloed te Tintelen bij mensen van Hoofse stadten. Dus het familieboek voor mij: Niks 'dors'. Allen maar dorst. Naar meer(?).

Rinus van Dorland, Zoetermeer (geboren te Dodewaard).