De Amerikaanse Dorland tak Terug ]

Bij genealogisch onderzoek krijgt men soms het idee een complete familie erbij te krijgen. Niet alleen de diverse voorouders, maar ook nog in leven zijnde verwanten kunnen een nieuwe kijk geven op het soms zo locale familiegebeuren. In het dagelijks leven kom je dan ook wel eens een 'vreemdeling' tegen met dezelfde achternaam, waarvan je je dan af kan vragen of het daadwerkelijk familie is. Hoewel sommige geslachten zich tot een bepaalde regio beperken zijn andere over het hele land verspreid. Verbanden leggen kan dan een lastige zaak worden. De familie Van Dorland vindt zijn oorsprong in de Betuwe, en nog verder terug als 'Dorland' in de vechtstreek. Hier liggen de wortels van het geslacht. In de late jaren '50 begint Ds. E. van Alphen met verslaggeving van de familie in 'Gens Nostra' . In verschilende artikelen maakt Van Alphen melding van ene Jan Gerrits Dorlant en een Lambert Jans Dorlant, die beiden in het midden van de zeventiende eeuw naar Amerika zouden zijn geemigreerd.

Aangezien dit onze nieuwsgierigheid had gewekt, besloten wij via een modern medium uit te zoeken of er nog daadwerkelijk verre verwanten in de Verenigde Staten woonden. Via het internet is het redelijk eenvoudig de amerikaanse 'White Pages', oftewel het telefoonboek te raadplegen. Vervolgens zoeke men op geslachtsnaam en voila: ruim 400 'Dorlands' kwamen de printer uit rollen. Achteraf blijkt bijna iedereen van de twee oorspronkelijk emigranten af te stammen. Om het verhaal van deze verwanten te achterhalen, volstond het een 20 tal brieven te sturen met daarin melding van ons familieonderzoek, en de intentie de amerikaanse tak daraan te koppelen, indien mogelijk. De helft van de aangeschreven reageerden zeer enthousiast; de meesten stuurden een korte familiebeschrijving die slechts een paar generaties terugging. Een familie uit de staat Nebraska belde in het holst van de nacht op met de mededeling dat zij in het bezit waren van een complete 'Dorland genealogie' met daarbij de vraag of wij daar belang in stelden, want dan stuurden ze wel een kopie. Een paar weken later viel er een zeer lijvig pakket op de deurmat: een boek van meer dan 300 pagina's op A4 formaat, met een korte beschrijving hoe het in bezit van de huidige eigenaar was gekomen, via een erfenis. Die vererving is niet verwonderlijk, aangezien de publicatie uit 1898 blijkt te stammen. Naast een 'droge' genealogie die de periode vanaf de twee emigranten uit het midden van de zeventiende eeuw tot aan 1898 beslaat, bevat het boek ook enkele hoofdstukken over de achtergrond van Hollandse kolonisten, dagelijks leven en andere historische verhalen. Ook worden de stamvaders van belangrijke of interessante takken nader belicht. Voorin het boek tevens een lijst van intekenaren, ruim 150 personen, die blijkens de tekst voor $4,00 een exemplaar verkregen. Het was vervolgens vrij simpel om andere toegezonden genealogien (of fragmenten daarvan) hieraan te koppelen. De meeste amerikaanse Dorlands zijn niet op de hoogte van het bestaan van het boek uit 1898.

Arthur W. Dorland uit Woodbine, Iowa, U.S.A. stuurde ons vele brieven, waaronder zijn autobiografie. Lees meer over deze bijzondere en toch zo gewone man. Klik hier.